Lägga tak i Stockholm
När du ska leta efter ett tak med hög kvalitet är det viktigt att komma ihåg att det inte bara är materialet taket är gjort av som spelar roll. Sättet det installeras på är också viktigt. Detta leder oss in på hur man lägger tak. Om du ska lägga taket själv är det mycket viktigt att det utförs på rätt sätt så att det håller så länge som möjligt.
Införskaffa Takplattor eller Pannor
Det första steget är att införskaffa de takplattor eller pannor som du behöver. Mät ditt tak för att ta reda på arean du behöver täcka och räkna sedan ut hur många plattor du behöver för att täcka ytan.
Mät takets längd
När du har plattorna är det bra att mäta hur många plattor som behövs i bredd för att täcka takets längd. På så sätt kan du ta reda på om du kommer att behöva kapa till den sista takplattan för att den ska ligga kant i kant med underlaget. Tänk även på att den sista raden med takplattor måste överlappa slutet på taket så att fukt kan rinna bort från huset.
Ta bort gamla takplattor
Innan du börjar lägga de nya takplattorna är det dags att ta bort de gamla. Du kan använda enkla verktyg som en trädgårdsgaffel eller verktyg speciellt gjorda för att ta bort plattorna. Se också till att ta bort eventuella spikar. Ta även bort de plåtbleck som ofta sitter kring skorstenar eller ventilationsluckor då dessa blir slitna fort och behöver bytas ut.
Förberedd en byggcontainer
Det kan även vara bra att hyra en byggcontainer som du stället intill huset och slänger de gamla takpannorna i för smidig transport till soptippen.
När alla takplattor är borta ska taket rengöras. Sopa bort så mycket smuts det går och se ännu en gång till att alla spikarna är borta. Undersök även om taket har några skador eller rutten råspont som behöver bytas ut.
Kontrollera skorsten & avlopp samt ventilation
Det är extra viktigt att kontrollera runt skorsten, avlopp, ventilationsrör och vindskivor. Nästa steg är att lägga ut takpapp på taket. Du kan välja att ta bort den gamla pappen och lägga ny eller lägga den nya ovanpå den gamla pappen. Se till att fästa den väl i taket med spikar eller nitar. När pappen är på plats är det dags att lägga dit läkten så att takpannorna har något att fästa i.
Täck taket med Takpapp
När taket är täckt med papp kan du installera nya avrinningsbleck som skyddar mot fukt på utsatta delar av taket samt nya vindskivor, krokar till hängrännor och tillhörande rännor och rör. Vid behov kan du även sätta nya underbeslag runt skorstenar och andra takhinder. Se även till täta mellan beslagen för att skydda mot fukt.
Lägg takplattorna
Efter det är det äntligen dags att börja lägga ut själva takplattorna. Hur du ska lägga plattorna varierar beroende på vilket typ av plattor du använder men var mycket noga och se till att plattorna är ordentligt fästa.
Lägg nockteglet
När du lagt takteglet är det dags att lägga nockteglet. Då är det viktigt att du använder nockband som tätar mellan nockteglet och takteglet. När allt är lagt kan du även välja att montera nya vindskivor vid takets yttre kanter för extra skydd mot vinden. Även takstegen som leder till skorstenen kan vid behov bytas ut till taksteg och glidskydd.
Ta hjälp av en professionell takläggare
Om du känner att du inte har de kunskaper eller den tid som behövs för att lägga ditt eget tak kan du istället ta hjälp av en professionell takläggare. När du ska välja takläggare är det viktigt att du väljer en med erfarenhet som kan lägga ett tak med den kvalitet som krävs för att skydda dig och ditt hus från väder och vind. Det finns många duktiga takläggare i landet som gärna hjälper dig med ditt takprojekt. Ta gärna kontakt med dina vänner och bekanta för att ta reda på om de känner till en bra takläggare.
Ta Kontakt med oss
Vi hoppas att du efter att ha läst denna artikel har den kunskap som behövs för att välja vilket tak du vill ha och hur du ska gå tillväga för att få det på plats oavsett om du vill göra det själv eller låta någon annat utföra arbetet åt dig. Förhoppningsvis kommer du att trivas med ditt nya tak i många år framöver!